...to bolo rečí, presnejšie veľkých predsavzatí, ako každý týždeň napíšem niečo o príprave na výstavu....
 No, ale dnes je ten správny čas a konštelácia hviezd, takže poďme na to!

Za ten mesiac ste určite zistili, ako reaguje srsť Vášho psa na šampón. Ak ste svojho miláčika najskôr odčervili a potom okúpali, pričom ste dodržali zásadu nie veľmi teplej, ale ani nie veľmi studenej vody a poriadne ste šampón opláchli – určite viete, či bola srsť na druhý deň priľahnutá, lesklá, alebo „krepovitá“ a „rozlietaná“ . Všimli ste si, po koľkých dňoch mala srsť ten správny „šmrnc“. Viete si potom vypočítať, koľko dní pred výstavou bude najlepší čas na okúpanie psa. 
Ja osobne volím cestu najmenšieho zla a najradšej by som svoju Clodie kúpala ráno v deň výstavy. Bude to určite menej strašné, ako to býva teraz. 
Mala som také plány, že až do výstavy budeme chodiť len na vodidle, po asfaltkách a len za pekného počasia, aby sme nepoškodili srsť. Ale realita je iná – zvieratku po dvoch dňoch obmedzovania slobody úplne „preskočilo“, tak som ju pustila, nech si dievča pobehá.  
Za „odmenu“ sa vrátila s ušami „zopnutými“ nad hlavou pomocou prírodného suchého zipsu (bodliakov). Čo som čakala, keď práve dozrievajú, ba až prezrievajú bodliaky, repík a rôzne prírodné ingrediencie, ktoré sa s veľkou chuťou zamotajú do srsti? Po hodinovej „prechádzke“ nasleduje dvojhodinové odstraňovanie jej následkov. V prípade, že sa mi to však nepodarí hneď, chlpatý miláčik zapne „samočističku“ a všetko si otrhá a ohryzie. A to nehovorím o blate, ktoré asi používa ako pleťovú masku...
Takže dĺžkou a hustotou srsti asi neohúrime (ale aspoň si zachováme duševné zdravie). Skúsime sa teda aspoň dôstojne predviesť. Ak ste cvičili chodenie na výstavnom vodidle, presnejšie – aby pes vedel kráčať s hlavou hrdo hore, bez toho, aby trpel nedostatkom kyslíka, tak po mesiaci by mu už nemala robiť problém ani tenká šnúrka výstavného vodidla. Skúšajte ju umiestniť psovi tesne za sánku, ale tak, aby nemal „zlomený“ krk. A potom nasleduje klus. Predpokladom je, že keď má zviera vyššie zdvihnutú hlavu, jeho krok nadobudne eleganciu – predĺži sa a nohy majú vysokú akciu (vyššie ich pri pohybe dvíha). Skúšajte to najskôr na rovnom teréne v priamom smere. Pozor! Máte do činenia so stavačom, takže aspoň náznak kondície je nevyhnutný! Žiadne drobčenie! Čím dlhší krok máte Vy, tým viac vynikne Váš pes!
Tak pekne trénujte a držím palce! 

Alena Mikulinová