...ako tak pozerám do kalendára, uvedomila som si, že mám dva mesiace na to, aby som niečo spravila so svojim zvieraťom, ktoré som prihlásila na Svetovú klubovú výstavu psov. Ak chcete, môžete sa pridať a skúsiť niečo spraviť s Vašim psom.

Kde začať? 

Kriticky sa na moju Clódie pozerám a musím si priznať, že mne sa páči taká aká je! (Ešteže nie som rozhodkyňa) Ale vidím aj jej nedostatky. Takže – musím sa pokúsiť o nápravu a redukciu tých chybičiek, ktoré môžem ovplyvniť.

Podľa mojich doterajších skúseností z výstav, veľmi dôležitý je dojem, aký pes v kruhu urobí. Keď je srsť lesklá, upravená, nemusí byť až po zem. Keď na psovi vidieť, že mu behanie popri Vašej nohe robí radosť, tiež nemusí byť úplne dokonalý...

Začneme teda najprv prvým opatrením. Psíka odčervíme – podľa hmotnosti, nie „od oka“. Potom ho vyčešeme, aby nemal v srsti „dredy“ (splstnatelé chuchvalce) a okúpeme ho. V nasledujúcich dňoch si všímame, čo sa deje so srsťou. Krúti sa? „Lieta?“ Je zlepená? Zježená? Hladká a lesklá? Nemá iný odtieň, než by som si priala? Nevytvárajú sa lupiny? 

V druhej fáze sa „ťapneme po vrecku“ a kúpime nejaké „fajnové“ krmivo. Ak kupujeme granule, bolo by dobré porovnať ich s inými a pokiaľ nemáte referencie od iných chovateľov, tak si porovnajte zloženie. Nemáte prasiatko, ani koníka, tak by tam malo byť čo najviac živočíšnych bielkovín. Ja však aj na granule sem-tam „šuchnem“ vajíčko a na zlepšenie kvality srsti som kúpila vitamíny na to určené. Je jasné, že každý veterinár odporučí ako najúčinnejšie niečo iné – podľa toho, s ktorým dealerom dobre vychádza, ale v celku si myslím, že všetky prípravky na kvalitu srsti, ktoré máme na trhu sú dobré.

V tretej fáze (v prvom dni prípravy) skontrolujem, či mám dobré výstavné vodítko, ladiace (nie kontrastné) s farbou srsti môjho zvieraťa. Ak nemám – mám čas kúpiť ho neskôr, cvičiť môžeme aj na prádlovej šnúre. Ide o to, aby to moje chlpaté stvorenie pochopilo, že toto je iný druh vodítka a obojku a keď ho má na krku, chcem od neho úplne iné držanie hlavy a tela, než v „normálny“ deň. Potom mu založím výstavné vodítko a ideme na to...

Ak Váš psík ešte takéto vodítko na krku nemal, nebude sa mu to páčiť, ale skúste najskôr len tak s ním ísť, nech si „priškrtené“ zviera zvykne. Keď sa ukľudní a bude sa správať ako na „normálnom“ vodítku, pomaly „šklbkajte“ a snažte sa hlavu psíkovi dvíhať hore. Na začiatok postačí, keď sa naučí, že aj keď je to pre neho nezvyk, môže Vám veriť a kráčať v pohode vedľa Vás. 

Uvidíme, čo bude o týždeň...

Alena Mikulinová